Kedilerde AIDS (FIV) Hastalığı

In Kedi by İstanbul Hayvan Hastanesi

FIV,Feline immunodeficiency virüs nedir?

Kedi Aids’i ve FIV sadece kedilerde görülen viral hastalıktır. İlk olarak 1980 yılında bulunmuştur ve dünya çapında yaygın bir hastalıktır. Dünya çapında yaygın olmasına rağmen, kediler arasında yaygın bir enfeksiyon değildir.  Virüse yakalanan kedilerin %1-5 i hastalığın belirtilerini gösterir ve bu belirtiler genel olarak bağışıklık sisteminin düşmesi ile karakterizedir. FIV virüsü ile enfekte kediler yıllarca semptom göstermeden yaşayabilirler. FIV virüsünün farklı türleri vardır ve bazıları diğerlerine göre daha zararlıdır.

FIV virüsü nasıl bulaşır?

FIV virüsü ile enfekte kediler salyaları ile bu virüsü saçarlar. Isırık yoluyla bir kediden diğerine geçebilir. Ayrıca FIV virüsü bulunan bir kediden alınan kan, kan nakli ile enfekte olmayan kediye bulaşır. FIV ile enfekte anne kedi yavrularına hastalığı bulaştırabilir.

Başka bir kedi tarafından ısırılan bir kedi 2 ay sonra FIV açısından test edilmelidir.

FIV virüsü, AİDS hastalığının belirtileri nelerdir?

FIV virüsü ile enfekte olan kediler yıllar boyunca semptom göstermeden yaşayabilirler bunun yanında FIV virüsü ile enfekte kedilerde bağışıklık sistemini düşürerek bir çok hastalığa sebep olur. Bu hastalıklar;

• Diş eti iltihabı (stomatitis)
• Tekrarlayan göz iltihabı (kronik konjuktivitis)
• Ağız içinde yaralar
• Kilo kaybı
• İştahsızlık
• Hapşırma
• Düzelmeyen yaralar
• Ciltte kızarıklıklar, anormal tüy dökülmesi
• Anemi
• İshal
• Ateş
• Davranışsal değişiklikler (mutsuz olma,etrafa idrarını yapma gibi.)

Bu gibi semptomlar fiv ile enfekte olmuş kedilerde en sık karşılaşılan durumlardır.

FIV virüsü nasıl teşhis edilir?

FIV virüsüne karşı oluşmuş antikorların varlığı ile kandan teşhis edilir. En yaygın test tekniği ELISA testidir. Eğer bu test pozitif sonuç verirse FIV virüsüne karşı antikor oluştuğu anlamına gelir. Yanlış pozitif veya negatif sonuçlar zaman zaman olabilir, Eğer kedi FIV virüsü aşısı olmuşsa aşıya karşı oluşan antikorlarda testi yanlış değerlendirmeye sebep olabilir. Enfekte dişi bir kedi süt yolu ile yavrularına FIV antikorlarını aktarabilir buda yanlış değerlendirmeye neden olabilir. Bu yavrular 6 aylıktan sonra tekrar test edilirlerse gerçek sonuç alınır çünkü annenin yavruya aktardığı antikorlar 6 aylıkta sonra kaybolurlar.

Eğer bir kedinin ELISA testi pozitif çıkmışsa PCR (Polymerase Chain Reaction) testi ile de test edilmesi uygundur.

FIV testi pozitif çıktı kedim AİDS’mi?

FIV testinin pozitif çıkması kedinizin Aids olduğu anlamına gelmez, bu testin pozitif çıkması FIV virüsü olduğu anlamına gelirken eğer Aids semptomlarını göstermeden (yukarıda bahsedilen)  uzun yıllar hatta hayatı boyunca sağlıklı bir şekilde yaşayabilir.

FIV olan kediler tedavi edilebilirlermi?

Kedi Aids’i ile ilişkili sekonder bakteriyel enfeksiyonlar antibiyotikler ile tedavi edilebilirler. Ne yazıkki düşen immun sistem nedeni ile kedilerde görülen semptomlar tekrarlar. Bazı kediler insan interferonu ile ve insan HIV virüsüne karşı yapılmış AZT ile başarılı bir şekilde tedavi edilebilirler. Çalışmalarda (Evening Primrose) yağı Kedi Aids’i  ne karşı yardımcı olduğu görülmüştür.

FIV virüsü almış bir kedi ömrünün sonuna kadar enfekte kalacaktır. Etkilenen kedilerin hasta olup olmayacağı belli değildir.

FIV testi pozitif olan bir kedime nasıl yardımcı olabilirim?

Bağışıklık durumunu izlemek için yılda iki kez muayene, kan ve idrar testleriyle birlikte, sağlıklı bir yaşama sahip olması için birinci sınıf bir mama ile beslemesini sağlayarak kedinize yardımcı olabilirsiniz. Her türlü enfeksiyon derhal  tedavi edilmelidir.

FIV virüsü kedi Aids’inin kedime bulaşmasını nasıl engellerim?

Çoğu kedi ısırık yaralarından bu virüsü alırlar, sokağa çıkan kediler kısırlaştırılırsa diğer kedilerle kavga etmeyecektir. Sokaktan alınan kediler mutlaka FİV testi yaptırılmalıdır. Son zamanlarda FİV e karşı aşı geliştirilirdi bu aşıyı veteriner hekiminize sorarak yaptırtabilirsiniz.

Evimde iki kedi var ve biri FIV pozitif diğeri değil ne yapmalıyım?

İdeal olanı pozitif olanı evde tutup, diğer kediyi başka bir eve sahiplendirmektir.

Enfeksiyonun normal bir temasla yayılması düşük bir olasılıktır. Eğer başarabilirseniz pozitif sonuç veren kedinin mama ve su kabını diğerlerinden ayırmak koruyucu olabilir.

Kedi aids’i insanlara bulaşırmı ?

KESİNLİKLE BULAŞMAZ!!! Her ne kadar HIV (İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü, insanlarda AIDS’in nedeni) FİV ile aynı virüs ailesine ait olsa da, iki virüs farklı türleri enfekte eder – HIV sadece insanları ve FİV sadece kedileri enfekte eder. Virüsler türler için çok spesifiktir ve kedilerin ve insanların immün yetmezlik virüsleri arasında çapraz enfeksiyon riski yoktur.