Sistemik Nedenler Trombositopeni • Trombosit üretiminde azalma ( ilaçlar, tümörler, immun ilişkili hastalıklar) • Artan yıkım (immun ilişkili mikroanjiyopati) Artan tüketim (DIC, vaskülit, kanama) Trombositopati • Birincil (von Willebrand hastalığı …
Kedi Ve Köpeklerde Saldırganlık (Agresivite) Nedenleri
Kediler Kedi Saldırganlığının Patofizyolojik Nedenleri; Kuduz,Hipertiroidizm,Nöbetler (epilepsi, merkezi sinir sistemi iltihabı),Terapötik ilaçların paradoksal etkileri (örn. benzodiazepinler) Toksinler (yan etkiler),Bilişsel işlev bozukluğu,Beyin tümörü. Kediyi Saldırganlaştıran durumlar Kednizle birlikte oyun oynamamak,Korkmak (kazı …
Kedi Ve Köpeklerde Sarılık – İKTERUS
Tanım olarak, kedi ve köpeklerde sarılık, aşırı miktarda safra pigmenti veya bilirubin tarafından serum veya dokuların sarı boyanmasıdır. Normal karaciğer büyük miktarda bilirubini alma ve salgılama yeteneğine sahip olduğundan, genellikle …
Evcil Hayvanlarda Ozon Tedavisi
Ozon nedir? Ozon adı Yunanca “koku yayan” anlamına gelen “Ozein” kelimesinden türemiştir. “Tanrı’nın nefesi” de denir. Basitçe söylemek gerekirse oksijendir. Biraz daha karmaşıklaştırırsak 3 tane oksijen atomunun yanyana gelmesidir. Aslında …
Horner sendromu (Kedi ve Köpekte)
Bu hastalık köpeklerde kedilerden daha sık görülür. Gözün sempatik innervasyonunu bozan lezyonlar Horner sendromuna neden olur. Bu durum miyoza (etkilenen göz bebeğinin daralması), üst göz kapağının düşmesine (ptozis) ve göz …
İntrakranial Araknoid Kist
Tanımı: Araknoid membranda beyin omurilik sıvısı (BOS) birikimine bağlı olarak doğmasal oluşan bir hastalıktır. Genelde küçük ırk, brahisefalik köpeklerde ve caudal fossada görülür. Geniş bir yaş skalası vardır. 2 ay-10 …
Hidranensefali
Tanımı: Hidranensefali; virus kaynaklı, hücre gelişmesindeki yetersizlik veya nekrozdan kaynaklanan beynin konjenital kaviter anomalisidir.Hidranensefalide, nöroepitelyal hücrelerin kaybı, serebrumun kalınlığını ince bir glial ve meningeal tabakaya indirger. Ortalama 8 haftalık-13 aylık …
Covid 19 ( Corona ), Evcil Hayvanlara Nasıl Bakılmalı?
Karantina kimsenin sokağa çıkmadığı bir durumdur, bu evcil hayvanlarınız içinde geçerlidir, evcil hayvanlarımıza ayırdığımız özel bir bahçemiz yoksa evlere kapandığımız bu süreçte evcil hayvanlarımızın gelişmesine nasıl yardımcı olacağımızı anlatmaya çalışıcağız. …
FIP (Feline Infectious Peritonitis) Hastalığı
Fip virüsü nedir? Feline infectious peritonitis (FİP) evcil kediler ve tüm evcil kedi familyasında görülebilen önemli bir hastalıktır. Dünya çapında yaygın olan bu hastalık tüm yaşlardaki kedileri etkilesede daha çok …
Kedilerde AIDS (FIV) Hastalığı
FIV,Feline immunodeficiency virüs nedir? Kedi Aids’i ve FIV sadece kedilerde görülen viral hastalıktır. İlk olarak 1980 yılında bulunmuştur ve dünya çapında yaygın bir hastalıktır. Dünya çapında yaygın olmasına rağmen, kediler …