Covid 19 ( Corona ), Evcil Hayvanlara Nasıl Bakılmalı?

In Kedi, Köpek by İstanbul Hayvan Hastanesi

Karantina kimsenin sokağa çıkmadığı bir durumdur, bu evcil hayvanlarınız içinde geçerlidir, evcil hayvanlarımıza ayırdığımız özel bir bahçemiz yoksa evlere kapandığımız bu süreçte evcil hayvanlarımızın gelişmesine nasıl yardımcı olacağımızı anlatmaya çalışıcağız.

Covid 19 ile ilgili tek iyi şey evcil hayvanlarımızın bu virüse yakalanmadığı ve virüsü yayabileceğine dair anlamlı bir işaret olmamasıdır. Maalesef Covid 19 özellikle apartmanda yaşayan köpeklerinde hayatını etkilemektedir.

Evcil hayvanınız için hazırlık yapın

Karantina ülkemizde belirli bölgelerde uygulansada, karantinaya hazırlık yapmalısınız. Bir kaç hafta evden çıkamayacağımızı düşünürsek; Stoklanacaklar listesinin en başında evcil hayvanımızın maması ve temizlik ürünleri olmalıdır, bununla birlikte parazit ilaçlarını ve herhangi bir akut yada kronik hastalığı bulunan hayvanınızın reçete mamalarını, ilaçlarını karantina sürecini düşünerek elde bulundurmalıyız. Henüz karantina gerçekleşmeyen yerlerde hayvanlarınızın tüm aşılarının güncel olduğunu kontrol etmek ve veteriner hekimlere göstermek için uygun bir zamandasınız demektir.

Tuvalet sorunu

Karantina ve sokağa çıkmanın tehlikeli olduğu durumlarda, köpeklerin rahatlaması için enerjilerini atması için dışarı çıkamadığında (özellikle orta boy ve büyük ırk köpeklerde) tuvaletlerini evinde yapmaları gerekecektir.

Köpeği evdeki tuvaletinize alıştırmanın en kolay yolu köpeğinizi dışarı çıkarırken yaptığınız hazırlıkları (tasmasını takmak, çantanızı almak ve bir kaç ödül maması almak gibi) yapmak. Sonrasında köpeğinizi tuvaletini yaptırtmak istediğiniz bölgeye götürmelisiniz. Çoğu köpek sabah mamasını yedikten ve egzersiz yaptıktan sonra tuvaletlerini yapar. İlk zamanlarda hemen alışamayacaktır tuvaletini eve yapmamak için tutacaktır. Biraz mola verin ve tuvalet alanından uzaklaşın, oyunlar oynayın enerjisini atmasını sağlayın. Sonra tekrar hazırlık yapın (yukarda anlatıldığı gibi) ve tuvalet alanına tekrar gidin. Bir kaç denemeden sonra göreceksinizki köpeğiniz tuvaletini yapacaktır. Tuvaletini yaptıktan sonra onu ödüllendirin (ödül maması ve iltifat) gibi.

Tuvaletlerini yapmaları için köpek tuvalet pedleri, hazır sahte çimler, gazeteleri kullanabilirsiniz.

Ev içinde onları oyalayın

Sokağa çıkmanın tehlikeli olduğu ve karantina durumlarında, köpeğinizi fiziksel olarak aktif tutamayabiliriz ancak köpeğinize zihinsel egzersizler yaptırabilirsiniz ( köpek bulmaca oyuncakları, kemirmeleri için ödül kemikleri gibi)

Onlara çeşitli eğitim vermek (oturma, kalkmak, takla attırmak, ayaklarınızın arasından geçirmek ) için bir öğününü saklayıp ona ödül olarak vermek çok işe yarayacaktır.

Eğer yaptıklarınız işe yaramıyorsa, Veteriner hekiminizden telefonla bilgi alabilirsiniz.

Köpeğinizi eğlendirecek iki basit numara önerebiliriz.

Kutu bulmaca oyunu : Muhtemelen evinizde 3-5 adet kutu koliniz (boyutları fark etmez) vardır. Bunları evin çeşitli yerlerine koyun ve içlerinden bazılarına ödül mamaları koyun, köpeğinize bunları gösterin ve burnuyla bulmalarını bekleyin. Köpeğiniz bunları buldukça kutulardaki ödül mama miktarını artırın.

Kek kabına mama saklama oyunu : Evinizdeki bir kek kalıbına tenis topları dizip bazılarının altına ödül maması koymanız ve onları bulmaya çalışan köpeğiniz için eğlenceli bir oyun olacaktır. Bu gibi oyunları internet araştırması yaparak çoğaltabilirsiniz.

Evde sıkışıp kalmanın zorlukları

Ülkemizde ve dünya çapında Covid-19 tarafından hayatları aniden bozulan insanlar gibi, karantinaya sıkışmış köpekler stres hatta depresyona girebilir.

Bu belirtiler uykuda zorluk çekmek, iştahını kaybetmek, oyun oynamak istememek gibi depresif davranışlar gösterebilir. Bazen ise daha şiddetli davranışlar, ‘havlamak, etrafı dağıtmak, yerinde oturamamak’ gibi belirtiler gösterebilirler. Unutmayın oyunlar hayvanları bu davranışlardan oldukça uzak tutar.